Bevallen in water

Een badbevalling is –zoals het woord al doet vermoeden- een bevalling die geheel of gedeeltelijk in een bad plaats vindt.

Een normaal bad is niet veilig en groot genoeg: je hebt beperkte bewegingsvrijheid door de beperkte breedte en diepte. En er is onvoldoende ruimte voor verloskundige onderzoeken. Daarom zijn er speciale bevallingsbaden ontwikkeld – die wij verhuren.

Water: een natuurlijke pijnstiller

Warm water is een van de meest veilige en effectieve manieren om de intensiteit van de weeën te verzachten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich ontspannen, waardoor endorfine wordt aangemaakt; endorfine werkt pijnstillend.

Water maakt je gewichtloos, bewegen gaat daardoor makkelijker. Je kunt makkelijker van houdingen wisselen om de weeën op te vangen. Het wisselen van houdingen bevordert de bevalling.

Het warme water zorgt er ook voor dat je vagina en perineum zachter en soepeler worden, wat de kans op inscheuren kleiner maakt.

Bevallen in water kan extra fijn zijn bij:

Voor- en nadelen van een badbevalling

Bevallen in een bevalbad is tegenwoordig populair. Veel zwangere vrouwen kiezen voor deze manier van bevallen. Maar is een bevalling in bad dan zoveel beter, mooier, fijner dan een bevalling op het ‘droge’?
Nee, natuurlijk niet. 
Want -let’s face it-  behalve voordelen, kleven er ook nadelen aan een bevalling in bad.

Hierover lees je meer op de volgende pagina’s.